UCY Logo

Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τμήμα Πληροφορικής

ΕΠΛ670: Ερευνητικές Μέθοδοι & Επαγγελματική  Πρακτική στην Πληροφορική

Συμβόλαιο Μαθήματος

Άνοιξη 2016

 

ΕΠΛ670 | Συμβόλαιο Μαθήματος | Πρόγραμμα Μαθημάτων |Χρήσιμο Υλικό  |Νέα

 

 
Τίτλος μαθήματος ΕΠΛ670: Ερευνητικές Μέθοδοι & Επαγγελματική Πρακτική στην Πληροφορική
Πιστωτικές Μονάδες 4 ECTS
Εξάμηνο Εαρινό
Διδάσκοντες Γιάννης Δημόπουλος

Στόχοι και Μεθοδολογία

Το μάθημα αποτελεί μια εισαγωγή στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στο χώρο της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και αποσκοπεί στην εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής με τις προκλήσεις και τις μεθόδους της ερευνητικής διαδικασίας.
Οι βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι:

Προαπαιτούμενα

Τουλάχιστον 2 μαθήματα μεταπτυχιακού επιπέδου.

Διδασκαλία και οργάνωση μαθήματος

Το μάθημα θα διαιρεθεί σε τρεις λογικές ενότητες, την εισαγωγική, την ενότητα ερευνητικών σεμιναρίων και την ενότητα ερευνητικών επισκοπήσεων. Αναλυτικότερα:

(Α) Εισαγωγική Ενότητα
Η ενότητα αυτή θα περιλαμβάνει σειρά δίωρωνεισαγωγικών διαλέξεων (6 έως 8) που θα αναλύουν βασικές ερευνητικές έννοιες και δραστηριότητες, όπως π.χ. τύποι έρευνας, τυποποιημένες και εμπειρικές μεθοδολογίες έρευνας, χρήση και αξιοποίηση μιας κλασικής βιβλιοθήκης ή/και ψηφιακών βιβλιοθηκών, διερεύνηση και μελέτη της ερευνητικής βιβλιογραφίας, επισκόπηση ενός επιστημονικού θέματος ή υποπεριοχής, κρίση επιστημονικών κειμένων, συγγραφή επιστημονικών και τεχνικών κειμένων, διαδικασία δημοσίευσης ερευνητικών εργασιών, εκπόνηση, τεκμηρίωση και συγγραφή μεταπτυχιακών διατριβών, προετοιμασία τεχνικών και ερευνητικών διαλέξεων, ο ρόλος του σύμβουλου καθηγητή, η σχέση συμβούλου-φοιτητή, προδιαγραφές μιας μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, η σημασία της δικτύωσης με την επιστημονική κοινότητα, κλπ.


(Β) Ενότητα Ερευνητικών Σεμιναρίων
Στα πλαίσια της ενότητας αυτής θα προσφερθούν δίωρα σεμινάρια ερευνητικού περιεχομένου από μέλη του Τμήματος Πληροφορικής ή/και προσκεκλημένους από άλλα Πανεπιστήμια,  ερευνητικά  κέντρα και το χώρο της αγοράς/βιομηχανίας. Ο στόχος των σεμιναρίων αυτών θα είναι να προσφέρουν στους φοιτητές μια πρακτική εφαρμογή των εισαγωγικών εννοιών που θα έχουν διδαχθεί στην προηγούμενη ενότητα. Στα πλαίσια αυτά το κάθε σεμινάριο θα καταπιάνεται με ένα ερευνητικό πρόβλημα στην περιοχή εξειδίκευσης του ομιλητή και θα παρουσιάζεται με απλοποιημένο τρόπο η προσέγγιση που ακολουθήθηκε (π.χ. τα μοντέλα, οι μεθοδολογίες, οι αλγόριθμοι, τα αποτελέσματα κλπ.).

(Γ) Ενότητα Ερευνητικών Επισκοπήσεων
Με την έναρξη του μαθήματος θα συσταθούν μικρές ομάδες βιβλιογραφικής μελέτης (2-4 φοιτητών αναλόγως του ακροατηρίου) οι οποίες θα τελούν υπό την επίβλεψη ενός καθηγητή-συμβούλου του τμήματος και θα εστιάζουν σε διάφορες περιοχές της Επιστήμης των Υπολογιστών (π.χ. Θεωρητική Πληροφορική, Υπολογιστικά Συστήματα, Τεχνολογία Λογισμικού, Αρχιτεκτονική Η/Υ, Τεχνητή Νοημοσύνη, κλπ.). Κάθε ομάδα θα αναλάβει την  επισκόπηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας σε κάποιο εξειδικευμένο ερευνητικό θέμα με βιβλιογραφική έρευνα, μελέτη και παρουσίαση των σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων. Στο πλαίσιο των ομάδων βιβλιογραφικής μελέτης θα γίνονται δεκαπενθήμερες συναντήσεις με τον υπεύθυνο καθηγητή. Η μελέτη θα παρουσιαστεί από την ομάδα ενώπιον όλων των φοιτητών.

 

Αξιολόγηση και Βαθμολογία

Η αξιολόγηση ενός φοιτητή προϋποθέτει τα ακόλουθα:
(Α) Παρακολούθηση ΟΛΩΝ των εισαγωγικών διαλέξεων
(Β) Παρακολούθηση όλων των ερευνητικών σεμιναρίων, με απουσία στο πολύ 2 από αυτά. Δύο σεμινάρια μπορούν να αντικατασταθούν με ερευνητικές διαλέξεις ή σεμινάρια άλλων Τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής ή επισκεπτών καθηγητών στο Τμήμα Πληροφορικής.
(Γ) Παρακολούθηση τουλάχιστον του 75% των παρουσιάσεων των ομάδων βιβλιογραφικής μελέτης.
(Δ) Συμμετοχή σε ΟΛΕΣ τις συναντήσεις της ομάδας βιβλιογραφικής μελέτης στην οποία ανήκει.

Για σκοπούς πιστοποίησης συμμετοχής οι διδάσκοντες θα τηρούν κατάλογο παρουσιών.

Κάθε φοιτητής θα υποβάλλει γραπτή αναφορά για το αντικείμενο τριών ερευνητικών σεμιναρίων που έχει παρακολουθήσει από μέλη του Τμήματος Πληροφορικής. Η ανάθεση ενός σεμιναρίου σε κάποιο φοιτητή θα γίνεται με κλήρωση μετά το πέρας της σχετικής ομιλίας.

Οι τρεις γραπτές αναφορές θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους καθηγητές το αργότερο μια εβδομάδα μετά το σχετικό σεμινάριο και θα έχουν το μέγεθος το πολύ δύο σελίδων. Κάθε αναφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει σύντομη περίληψη του σεμιναρίου, παρουσίαση των 2-3 σημαντικότερων ερευνητικών ιδεών-συνεισφορών μαζί με την απαραίτητη αιτιολόγηση. Οι αναφορές θα βαθμολογούνται από τους καθηγητές που έδωσαν τα σχετικά ερευνητικά σεμινάρια.

Τα μέλη της ομάδας βιβλιογραφικής μελέτης θα παραδώσουν ομαδική γραπτή αναφορά στον υπεύθυνο καθηγητή-συντονιστή της ομάδας, ο οποίος και θα την αξιολογήσει. Η αναφορά θα πρέπει να έχει τη μορφή ενός συνοπτικού άρθρου επισκόπησης της σχετικής υπο-περιοχής της Πληροφορικής και θα βασίζεται στις δημοσιεύσεις που εξετάστηκαν. Η αναφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει εισαγωγή της υπο-περιοχής, ανασκόπηση των πρόσφατων επιστημονικών αποτελεσμάτων και ανάλυση των σημαντικών ανοικτών ερευνητικών προβλημάτων. Η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει εκτενώς τη μελέτη της ενώπιον του ακροατηρίου των φοιτητών με διαφάνειες. Η παρουσίαση θα έχει την ίδια δομή με τη γραπτή αναφορά, δε θα υπερβαίνει το χρόνο μιας δίωρης διάλεξης και κατά τη διάρκεια της κάθε μέλος της ομάδας θα παρουσιάσει ένα κομμάτι της. Η παρουσίαση θα βαθμολογείται από τους διδάσκοντες του μαθήματος.

Η τελική αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με βάση την απόδοσή τους στις αναφορές και την παρουσίαση σύμφωνα με τους ακόλουθους συντελεστές βαρύτητας:


Στην περίπτωση που ένας φοιτητής συγκεντρώσει συνολικά βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 5.0/10.0 και δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις (Α) έως (Δ) που αναφέρθηκαν πιο πάνω θα βαθμολογείται με ΑΣΥΜΠΛΗΡΩΤΟ.

Σχετικά Έντυπα

Κατά την εγγραφή στο μάθημα, κάθε φοιτητής θα προμηθεύεται από τη γραμματεία του Τμήματος τυποποιημένο έντυπο ΕΠΛ671, στο οποίο θα συγκεντρώνει κατά τη διάρκεια του εξαμήνου υπογραφές καθηγητών/ομιλητών που θα τεκμηριώνουν την παρακολούθηση σεμιναρίων, την συμμετοχή στις ομάδες εργασίας, και την υποβολή των προβλεπόμενων εργασιών. Το έντυπο θα διατηρείται υπ' ευθύνη του φοιτητή και θα υποβληθεί στους υπεύθυνους καθηγητές του μαθήματος στο τέλος του εξαμήνου.

Σημείωση: Η παρακολούθηση των ερευνητικών σεμιναρίων δεν μεταφέρεται από/σε προηγούμενο/επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Βιβλιογραφία

  1. Ερευνητικά άρθρα.

  2. Διαφάνειες διαλέξεων του μαθήματος (εισαγωγικές και ερευνητικές).

'Αλλες οδηγίες


[ΕΠΛ670]