cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Περιοχές Μαθημάτων Προπτυχιακού Προγράμματος

Τα μαθήματα που αποτελούν το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών κατατάσσονται στις ακόλουθες περιοχές ή συνιστώσες: Θεωρία, Υπολογιστικά Συστήματα, Επίλυση Προβλημάτων και Εφαρμογές.

Η περιοχή της Θεωρίας καλύπτει τις βάσεις αναφορικά με τη θεωρία και τα μοντέλα υπολογισμού, τη σχεδίαση και ανάλυση αλγορίθμων και εν γένει, σκοπεύει να καλλιεργήσει ένα τυπικό τρόπο σκέψης, οργάνωσης και επεξεργασίας πληροφοριών. Επίσης, εισάγεται η Μαθηματική Λογική και ο ρόλος που διαδραματίζει ως Λογισμός της Πληροφορικής. Τα αναγκαία Διακριτά Μαθηματικά διδάσκονται μέσα από τα σχετικά μαθήματα. Επιπλέον, οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα που προσφέρει το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής, τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν περισσότερο την ικανότητα αφαιρετικότητας και τυπικού διαλογισμού και να αποκτήσουν άλλες χρήσιμες μαθηματικές ικανότητες.

Η περιοχή των Υπολογιστικών Συστημάτων ασχολείται με το υλικό και το λογισμικό συστημάτων και αναπτύσσει τις έννοιες των παράλληλων και ενσωματωμένων συστημάτων. Περιλαμβάνει βασικές αρχές οργάνωσης και αρχιτεκτονικής υπολογιστών, λειτουργικών συστημάτων, σχεδίασης και υλοποίησης γλωσσών προγραμματισμού, συστημάτων μικροεπεξεργαστών, μεταβίβασης δεδομένων, δικτύων, κατανεμημένων συστημάτων, παραλλήλων και νέων αρχιτεκτονικών.

Η περιοχή της Επίλυσης Προβλημάτων στοχεύει στην ανάπτυξη αλγοριθμικής σκέψης δίνοντας έμφαση στις αρχές προγραμματισμού και τη σχεδίαση αλγορίθμων. Η απόκτηση ικανότητας στη χρήση διαφόρων γλωσσών προγραμματισμού αποτελεί, βέβαια, βασικό στόχο αυτής της περιοχής. Επιπλέον, οι φοιτητές διδάσκονται διάφορα πρότυπα προγραμματισμού (διαδικασιακό ή προστακτικό, αντικειμενοστρεφή, λογικό). Τα μαθήματα επιλογής της περιοχής αυτής καλύπτουν προχωρημένες τεχνικές επίλυσης προβλημάτων βασιζόμενες στον παραλληλισμό και τον ταυτοχρονισμό. Αυτή η περιοχή διευκολύνει την κατανόηση των τεχνικών που απαιτούνται για τη σχεδίαση, υλοποίηση και αξιολόγηση λύσεων σχετικά μικρών αλλά σημαντικών προβλημάτων. Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ευρύτερης μεθοδολογίας που απαιτείται για την επίλυση ρεαλιστικών προβλημάτων. Το θέμα αυτό καλύπτεται επιπλέον στην περιοχή των Εφαρμογών μέσω της ανάλυσης συστημάτων και τεχνικών σχεδίασης.

Η περιοχή των Εφαρμογών σκοπεύει να συνδυάσει τη γνώση και τις ικανότητες που αποκτούνται από μαθήματα άλλων περιοχών, με σκοπό την ανάπτυξη χρήσιμων εφαρμογών για την επίλυση ρεαλιστικών προβλημάτων. Σημαντικά τεχνολογικά κατασκευάσματα, όπως π.χ. βάσεις δεδομένων και γνώσεων, γραφικά και συστήματα διασύνδεσης χρήστη-μηχανής, εξετάζονται ως εφαρμογές καθεαυτές, αλλά και ως εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών υψηλότερου επιπέδου. Επίσης, εξετάζονται νέες μεθοδολογίες τεχνολογίας λογισμικού που καλύπτουν όλα τα στάδια σχεδίασης, ανάπτυξης και διατήρησης υψηλής ποιότητας εφαρμογών. Οι μεθοδολογίες αυτές χρησιμοποιούνται περαιτέρω στα πλαίσια της Επαγγελματικής Πρακτικής Τεχνολογίας Λογισμικού. Αξιολογούνται, επίσης, οι παράγοντες που είναι σημαντικοί για την επιτυχή έκβαση ενός έργου, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα τρέχουσες εφαρμογές. Τέλος, εγείρονται και συζητούνται τα κυριότερα κοινωνικά και δεοντολογικά θέματα αναφορικά με τη σχέση εφαρμογών της Πληροφορικής και κοινωνικού συνόλου.

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει Υποχρεωτικά Μαθήματα που αποτελούν τον κορμό του, Μαθήματα Περιορισμένης Επιλογής, τα οποία προσφέρονται από το Τμήμα και επιτρέπουν στο φοιτητή να εστιάσει σε μια συγκεκριμένη ειδίκευση της Πληροφορικής ή να αποκτήσει γνώσεις που καλύπτουν ένα ευρύτερο επιστημονικό φάσμα και Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής, τα οποία προσφέρονται από άλλα Τμήματα. Πιο αναλυτικά, το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει ένα σύνολο από υποχρεωτικά μαθήματα του Τμήματος Πληροφορικής και υποχρεωτικά μαθήματα από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου (Υποχρεωτικά Μαθήματα), 2 μαθήματα Αγγλικής γλώσσας, 4 Ελεύθερες Επιλογές (Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής), 5 Περιορισμένες Επιλογές (Μαθήματα Περιορισμένης Επιλογής), και Ατομική Διπλωματική Εργασία.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2016/2017 το Τμήμα Πληροφορικής προσφέρει στους φοιτητές του τις παρακάτω εξειδικεύσεις:

  • Δίκτυα Υπολογιστών
  • Θεμελιώσεις της Πληροφορικής
  • Μεγάλα Δεδομένα και Διαδικτυακός Υπολογισμός
  • Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Τεχνολογία Λογισμικού
  • Υπολογισμός Πραγματικού Κόσμου
  • Ψηφιακά και Ενσωματωμένα Συστήματα

Κάθε εξειδίκευση σχετίζεται με ένα σύνολο μαθημάτων. Οι εξειδικεύσεις αυτές έχουν ως στόχο να δώσουν στους φοιτητές την ευκαιρία και το κίνητρο να επικεντρωθούν, μέσω των περιορισμένων επιλογών που θα επιλέξουν και μέσω της ατομικής διπλωματικής τους εργασίας, σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Επιστήμης της Πληροφορικής. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής επιλέξει τουλάχιστον 3 περιορισμένες επιλογές από το σύνολο των περιορισμένων επιλογών μιας εξειδίκευσης και εκπονήσει Ατομική Διπλωματική Εργασία από τη συγκεκριμένη εξειδίκευση κάτω από την επίβλεψη μέλους του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος, τότε η εξειδίκευση αυτή θα φαίνεται στην αναλυτική του βαθμολογία. Αιτήματα για την αναγνώριση εξειδίκευσης θα υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο στην Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών μετά τις προσθαφαιρέσεις του τελευταίου εξαμήνου σπουδών των φοιτητών. Το Τμήμα δεν είναι υποχρεωμένο να προσφέρει, για σκοπούς εξυπηρέτησης των εξειδικεύσεων, όλα τα μαθήματα περιορισμένης επιλογής, ούτε θα αλλάξει τους περιορισμούς που διέπουν τα μεγέθη των ακροατηρίων των περιορισμένων επιλογών ή/και της διαδικασίας επιλογής θέματος για τη διπλωματική εργασία.

Μερικά μαθήματα έχουν ως προαπαιτούμενο την επιτυχή παρακολούθηση άλλων μαθημάτων. Οι εξαρτήσεις ανάμεσα στα μαθήματα φαίνονται εδώ.