cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

Διαδικτυακή εφαρμογή για Αυτό-Έλεγχο Συμπτωμάτων (Covid-19 Symptom Self-Check).

covid 19 self check appΑυτό-Έλεγχος Συμπτωμάτων

Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο RISE έχουν αναπτύξει μια διαδικτυακή εφαρμογή για Αυτό-Έλεγχο Συμπτωμάτων (Covid-19 Symptom Self-Check).

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από τη σελίδα http://www.coronatest.ucy.ac.cy. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, Αγγλικά και Τουρκικά και σύντομα θα μεταφραστεί στα Γαλλικά και τα Αραβικά.

Η εφαρμογή συλλέγει, ανώνυμα, ένα αριθμό από στοιχεία που αφορούν δημογραφικές, ταξιδιωτικές, ιατρικές, και επιδημιολογικές πληροφορίες. Ανάλογα με τα δεδομένα που δηλώνονται, ο αλγόριθμος απαντά πίσω στον χρήστη με συμβουλές κατά πόσο πρέπει να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του γιατρό ή την γραμμή έκακτης ανάγκης 1420, ή αν απλώς πρέπει να ακολουθεί τα γενικά περιοριστικά μέτρα. Η εφαρμογή επεκτείνεται με παροχή πιο συγκεκριμένων ιατρικών συμβουλών.

Πρόσβαση στον ίδιο αλγόριθμο έχει ήδη και η εφαρμογή κινητών τηλεφώνων Ιχνηλάτης/CovTracer που δημιουργήθηκε στο RISE και είναι ήδη διαθέσιμη (http://covid-19.rise.org.cy).

Τα στοιχεία που δίνει ο χρήστης αποθηκεύονται ανώνυμα σε μια βάση δεδομένων και μπορούν να τύχουν στατιστικής επεξεργασίας. Με τα δεδομένα δημιουργούνται γεωχωρικοί χάρτες τύπου heatmap οι οποίοι επιτρέπουν στους επιδημιολόγους να προβλέψουν τα επόμενα ενδεχόμενα θερμά σημεία της επιδημίας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή επιτρέπει να γίνει πιο στοχευμένα η εργαστηριακή εξέταση του COVID-19.

Η ακόλουθη εικόνα δείχνει ένα παράδειγμα για το πώς φαίνεται ο χάρτης heatmap στους επιδημιολόγους, οι οποίοι θα είναι οι μόνοι και αποκλειστικοί χρήστες του προαναφερθέντος συστήματος.

Συντελεστές:

Αναπλ. Καθ. Βάσος Βασιλείου, Πανεπιστήμιο Κύπρου και RISE

Αναπλ. Καθ. Λοΐζος Μιχαήλ, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και RISE

Δρ. Κλεάνθης Νεοκλέους, RISE

Ιάκωβος Ιωάννου, Διδακτορικός Φοιτητής ΠΚ και Ερευνητής RISE

Αντρέας Χαραλάμπους, Μεταπτυχιακός Ερευνητής ΠΚ.